Tandartspraktijk Budé - Kindertandheelkunde

Behandelingen

Kindertandheelkunde

Een 1e tandartsbezoek is altijd spannend, zowel voor mama en papa als voor het kind zelf. Breng u kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Vanaf een jaar of 2 kan u uw peuter meebrengen wanneer u zelf op controlebezoek komt.

Hij of zij kan dan wat rondkijken en zo raakt het vertrouwd aan de praktijkruimte (met al die rare, grote dingen die bovendien nog eens lawaai maken) en aan de tandarts en assistentes. Sommige kinderen zijn heel nieuwsgierig en willen onmiddellijk op de stoel, anderen hebben wat meer tijd nodig. Als mama, papa of grote broer of zus het goede voorbeeld geven lukt het dan meestal wel. Als u zelf opziet tegen het tandartsbezoek, laat u de 1e keer misschien beter over aan een andere volwassen. Kinderen zijn heel gevoelig voor negatieve signalen, zeker voor die van hun ouders. Een behandeling is op 2 jarige leeftijd meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt met het spiegeltje (van kabouter Plop) of het gebit in orde is en geeft voornamelijk adviezen en voorlichting. Bij diegenen die durven, worden de tandjes gepolijst met wat tandpasta. Op die manier wennen ze ook al aan het werken in de mond, want we doen dit met een rubber cupje of borsteltje op het “boortje”. Flinke jongens en meisjes worden beloond met een kleine verrassing of een poetsdiploma om het tandartsbezoek positief af te sluiten.

Melkgebit

Het meest voorkomende probleem bij het melkgebit zijn gaatjes, ook wel caries genoemd. Soms is het gaatje zo klein dat de aantasting niet verder gaat als u het goed verzorgt. In dat geval zal er niet geboord en gevuld worden maar wel een duidelijk voedings- en poetsadvies gegeven worden. Gaatjes die groter worden, kunnen pijn of ontstekingen veroorzaken en deze moeten uiteraard wel behandeld worden, tenzij de tand snel gaat wisselen. U hoeft u kind niet in detail voor te bereiden op de behandeling want u kan het erger voorstellen dan het is waardoor u kind zal opzien tegen de behandeling of het net mooier voorspiegelen dan de werkelijkheid waardoor het kind het vertrouwen in u en ons verliest. Laat het zelf maar ontdekken hoe alles in zijn werk gaat. Met een engelengeduld en met zachte hand lukt het meestal vrij goed om de noodzakelijke behandelingen uit te voeren. Mocht het toch niet lukken, bijvoorbeeld bij heel jonge kinderen, of bij een heel uitgebreid behandelplan dan verwijzen wij u door naar een centrum voor narcodontie. Daar worden de behandelingen dan uitgevoerd onder volledige narcose of onder sedatie (roesje).

Wisselen van melkgebit naar blijvend gebit

De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf een jaar of 6. De definitieve tand lost als het ware de wortels van het melkelement op waardoor deze los komt te staan en uiteindelijk uitvalt. De blijvende tand komt dan in de plaats. Veel kinderen en ouders merken niet dat de eerste blijvende kiezen doorbreken, gemiddeld rond de leeftijd van 6 jaar. Deze breken namelijk door achter de laatste melktand. Hierdoor liggen ze een beetje verscholen en worden ze helaas ook vaak niet goed (genoeg) gepoetst. Deze elementen zijn daardoor extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Op 11-12 jarige leeftijd breken opnieuw blijvende kiezen door, en soms ook nog verstandskiezen of wijsheidstanden rond de leeftijd van 18 - 21 jaar. De grootste verschillen tussen melkelementen en blijvende tanden zijn de kleur (definitieve tanden zijn helaas donkerder en geler van kleur) en de gekartelde randen van de snijtanden (dit vermindert wel door natuurlijke slijtage). De tanden van het blijvend gebit kunnen soms scheef doorbreken. Soms vallen er meerdere tanden tegelijk uit en lijkt het wel alsof er teveel tanden zijn voor dat kleine mondje. Door de kaakgroei lost dit probleem zich vaak van zelf op en komen de tanden toch goed te staan.

KindertandheelkundeSoms verloopt de ontwikkeling van het gebit afwijkend, dit zullen we dan opmerken tijdens de periodieke controles. Eventueel kan een doorverwijzing naar de orthodontist dan overwogen worden.

De wisselfase is ook hét moment om duimzuigen en tutters af te bouwen. Doe dit zeker voor het doorbreken van de blijvende snijtanden. Zuigen en tongpersen beïnvloeden de stand van de tanden en de kaakgroei. Lukt het niet om de verkeerde gewoontes af te leren, spreek er dan over met de tandarts.

Elk ingeleverd tutje levert een cadeautje op!

Tandenpoetsen met kinderen

Maak tandenpoetsen zo leuk mogelijk. Lukt het in het begin niet? Maak er dan geen punt van en probeer het later opnieuw. Maak er een spelletje van, laat uw peuter eens uw tanden poetsen, daarna mag u zijn/haar tandjes poetsen. Laat ze zelf een tandenborstel uitkiezen. Zing een liedje of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen,…

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dit is prima. Alleen doen ze dit nog niet overal even goed. Daarom adviseren we om tot de leeftijd van 9 -10 jaar nog na te poetsen. Let er wel op dat u de kinderen geen pijn doet tijdens het poetsen.